ČIERNY DEŇ PRE HRON, TOTO SME NEZAŽILI ZA POSLEDNÝCH 20 ROKOV

Pohľad do Hrona dnes nenechal chladným nielen rybára, ale azda ani žiadneho okoloidúceho. Bohatá, životom prekypujúca rieka, v ktorej plávali desiatky rokov trofejné, ale najmä generačné ryby, bola v priebehu niekoľkých hodín minulosťou.

Okamžite po prijatí informácie o hynúcich rybách sme vyštartovali do terénu a po príchode k vode sme sa nestačili diviť tomu, čo vidíme. Brehy Hrona doslova posiate stovkami uhynutých rýb boli iba začiatkom. Postupne začali zvoniť telefóny a prichádzali informácie o katastrofe aj z nižšie položených úsekov. Nezostávalo iné, len vojsť do vody a vyberať.

Ďakujeme všetkým ochotným dobrovoľníkom, ktorí neváhali odísť z práce, aby pomohli a ďakujeme aj rybárom, ktorí pricestovali až z Banskej Bystrice.

Ten pocit, keď stojíte v rieke, odrazu sa začne voda farbiť na sivo, všade sa rozplýva štipľavý zápach, vyberáte ryby, ktoré plávajú po hladine, pretože hlbšie ako 10 centimetrov nevidíte a do nôh vám narážajú desiatky rýb plávajúcich dole prúdom, to je vec, ktorú neprajeme zažiť nikomu, ale žiaľ postupuje to smerom nadol a uvidíme kde sa to až zastaví.

Pri odhade škôd sme boli optimisti, keď sme odhadovali tonu, ale po konečnom vážení to bolo predbežne 1900 kg, viac ako 4000 kusov a 25 druhov vylovených rýb. Od miniatúrneho plôdika, cez lipne, kapry, pleskáče, až po metrové hlavátky, či generačné mreny a podustvy, ktoré podľa odborníkov plávali v Hrone aj viac ako 15 rokov. Po dnešku je to minulosť a žiaľ v najbližších dňoch očakávame, že nám voda vydá ďalšie nepríjemné tajomstvá…