2. Žiarsky kaprársky maratón ovládli hostia

Od 8. do 12. mája sa uskutočnil na Žiarskom rybníku (Ramene) 2. ročník Žiarskeho kaprárskeho maratónu. Počas piatich dní bojovalo 16 súťažných tímov v kategóriách prvá bodovaná ryba, najťažšia bodovaná ryba, súčet hmotnosti troch najťažších bodovaných rýb a celková váha bodovaných úlovkov.

Po vydarenom úvodnom ročníku, ktorý sa niesol skôr v regionálnom duchu, navštívili druhé vydanie kaprári z rôznych kútov Slovenska a prívlastok medzinárodný mu pridali českí hostia z tímu Neberou.cz & STARBAITS.

Tohtoročný maratón priniesol množstvo prekvapení a každý deň bol v znamení prekonávanie rekordov! Vlaňajší víťaz Ondrej Šuta ulovil najťažšieho kapra s hmotnosťou 9,16 kg a jeho tím celkovo nazbieral váhu úlovkov presahujúcu 30 kg. Túto métu prekonali českí kaprári už v prvý deň a celkovo posunuli latku na viac ako 91 kg!

Veľmi zaujímavý bol boj o najťažšiu bodovanú rybu. V tejto kategórii sa pomyselná trofej, označujúca priebežného držiteľa tohto prvenstva, presúvala zo sektoru k sektoru a kaprári zvádzali neľútostný boj, komu ostane až do vyhlásenia konečných výsledkov. Boj rozpútali Neberou.cz & STARBAITS, ktorí v prvý deň ulovili kapra vážiaceho 7,49 kg a získali vo svoj prospech prvenstvo vo všetkých hodnotených kategóriách. Hneď na druhý deň ráno však Tomáš Hudec z CT Bukovina ulovil kapra vážiaceho 8,29 kg a trofej sa tak presunula do ich sektoru. O pár hodín neskôr tento triumf potvrdili a Daniel Kliman ulovil kapra vážiaceho 8,68 kg. O slovo sa ale opäť prihlásili Neberou.cz & STARBAITS a úlovkom 9,32 kg sa tabuľka opäť premiestnila do ich sektoru. Do boja ale zavelili aj kaprári z Orthodox carp tímu, ktorí zareagovali, zmenili taktiku a výsledkom bol šupináč s hmotnoťou 9,72 kg a trofej tak putovala k nim. V týchto chvíľach bol rekord prvého ročníka prekonaný už po druhýkrát a všetci sme očakávali, či sa niekomu ešte podarí strhnúť víťazstvo na svoju stranu, pretože v Ramene plávajú aj ťažšie ryby, ktoré mohli významne ovplyvniť celkové poradie. Taktiku však zmenili aj Neberou.cz & STARBAITS a prinieslo to svoje ovocie! Petr Kubiš ulovil kapra s celkovou váhou 11,08 kg, čím definitívne rozhodol nielen o víťazstve v tejto kategórii, ale aj o celkovom triumfe svojho tímu na 2. Žiarskom kaprárskom maratóne!

Veľmi zaujímavý bol aj súboj o druhú priečku tabuľky, kde sa medzi sebou predbiehali tímy CT Bukovina a Orthodox carp tím. Medzi tímami v TOP 3 rozhodovali doslova gramy a každá ryba mohla ovplyvniť umiestnenie. V posledný deň bolo vyhlásené „výsledkové embargo“, čo pre súťažiacich znamenalo, že výsledky, ktoré boli priebežne po každom vážení aktualizované, už neboli zverejňované a konečné umiestnenie tak bolo prekvapením pre súťažiacich až pri konečnom vyhodnotení. Kaprárom z Orthodox carp tímu sa podarilo uloviť kapra s hmotnosťou 10,16 kg, čím o 2,76 kg predbehli dovtedy celý čas druhý tím CT Bukovina a obsadili tak konečné 2. miesto.

Sme veľmi radi, že druhý ročník prilákal aj hostí z iných regiónov, veríme, že sa im u nás pačilo a snažíme sa každým ročníkom posúvať latku vyššie a zvyšovať úroveň tohto podujatia. Ďakujeme všetkým partnerom a sponzorom, vďaka ktorým by Žiarsky kaprársky maratón nemohol fungovať. Už teraz sa tešíme na 3. ročník, ktorý bude opäť iný a veríme, že aj vďaka poznatkom z predchádzajúcich ročníkov a tipom od skúsených pretekárov, ktorí navštevujú podobné súťaže na medzinárodnom fóre, sa úroveň podujatia opäť zvýši!

Konečné výsledky:

Prvá ulovená bodovaná ryba: Petr Kubiš (Neberou.cz & STARBAITS)

Najťažšia ulovená bodovaná ryba: 11,08 kg – Petr Kubiš (Neberou.cz & STARBAITS)

Celková hmotnosť bodovaných rýb: 91,58 kg – Neberou.cz & STARBAITS

Poradie tímov:
1. Neberou.cz & STARBAITS – 28,46 b
2. CT Orthodox carp team – 27,97 b
3. CT Bukovina – 25,21 b
4. Carp team ZH – 22,80 b
5. Big fish carp team – 21,15 b
6. NEMAK carp team – 20,35 b
7. CT Brothers – 16,55 b
8. Magic Hunters – 16,44 b
9. DUDI – 13,78 b
10. DEMA – 12,58 b
11. CT PP – Podpolianske piškóty – 12,57 b
12. CT Václavovci – 12,49 b
13. Carp friend – 10,83 b
14. Happy Pets Carp Team – 10,17 b
15. NB Carp team – 6,29 b
16. CT Vezírek – 3,16 b